Teknoloji Gunlugu

VMware vSphere’e Giriş

Bu yazımda  temel VMware vSphere bileşenlerinden ufak tanımlar olarak bahsedeceğim.

İsim Tanım
Hipervizör Donanım kaynaklarını sanallaştırmaya yarayan yazılımdır. (Örn. VMware ESXi)
Sanallaştırma yönetim yazılımı Tüm sanallaştırma yapısının izlenebildiği ve gerekli yapılandırmaların yapılabildiği yazılımdır. (Örn. vSphere Client & vSphere Web Client)
vCenter Sanal ortamdaki sunucuların yönetilmesi ve kontrolü için kullanılır. tek bir ekrandan tüm sanal ortam yönetilebilir. vMotion, Distributed Resource Scheduler, High Availability ve Fault Tolerance gibi özellikler vCenter olmadan yapılamaz.
High Availability (HA) Hipervizör düzeyinde yapılan kümeleme korumasıdır. Kapanan ya da donanım arızası yaşayan ESXi üzerindeki sanal sunucular taşınarak diğer sağlam sunucular üzerinde çalışmaya devam ederler. (Misafir işletim sistemi açılış süresi kadar hizmet kesintisi yaşanır)
Fault Tolerance (FT) Fault Tolerans’da HA gibi yedeklilik sağlar, ancak bunu sanal makine bazında gerçekleştirir. Korunması istenen sanal sunucu aynı anda birden fazla fiziksel sunucuda kaynak tüketir ve sorun anında kesintisiz şekilde diğer sunucudan çalışmaya devam eder.
vMotion Fiziksel host üzerindeki bir problem ya da güncelleme işleminde, sanal makinelerin kapatılmaya ihtiyaç duymadan diğer host üzerine taşınmasıdır. Bu taşıma esnasında veri kaybı ve hizmet kesintisi olmaz.
Datastore VMFS olarak formatlanarak sanallaştırma ortamına atanmış depolama alanıdır.
Storage vMotion Datastore’lara arasında hizmet kesintisi olmadan veri kopyalamayı sağlayan hizmettir.
Distributed Resource Scheduler (DRS) Hipervizörler üzerinde yük dağılımını sağlar, DPM ile birlikte çalışır.
Distributed Power Management (DPM) DRS’e bağlı bir özelliktir, üzerine çok fazla yük gelmeyen ESX host üzerindeki sanal makineler diğer ESX’ler üzerine taşınarak host standby konumuna alınır.Bu sayede enerji tasarrufu sağlanır.
Snapshot Sanal makinenin anlık kopyasını alınır, problem anında o zamana döndürülebilir. Yedekleme yöntemi değildir !



Yorum yapılmamış


You can leave the first : )



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir