Teknoloji Gunlugu

VMware vSAN

VMware vSAN, kısaca sunucuya takılı yerel disklerin kümelenmiş bir ortak disk alanı oluşturmasına izin veren teknoloji olarak ya da Dağıtık Obje Tabanlı Depolama olarak da adlandırılabilir. Depolama ünitesi katmanını ortadan kaldırdığı için karmaşıklığı azaltmaktadır.

vSAN, hipervizör içerisine gömülü olarak geldiğinden vSphere üzerinden aktivasyonu yapılabilmekte ve ayrı kurulum gerekmemektedir.

vSAN uyumluluğuna sahip çeşitli markalardan vSAN ReadyNode alıp kendi kurulumunuzu yapabileceğiniz gibi, Dell VxRail gibi hazır çözümleri alıp da kullanabilirsiniz. Ayrıca mevcut donanımınızın vSAN uyumlu olup olmadığını şuradan ve  6.7 sürümü için lisans seçeneklerini de şuradan kontrol edebilirsiniz.

VMware vSphere‘de kullanılan HA, DRS, vMotion gibi teknolojiler vSAN ile uyumlu olarak çalışmaktadır.

vSAN için passthrough özellikli raid kartı gerekmektedir, eğer desteklenmeyen eski bir kartınız mevcut ise, her bir diskini ayrı ayrı Raid-0 Virtual Drive olarak tanıtarak yine vSAN kurulumu yapabilirsiniz. (Test ortamı haricinde önerilmez.)

Hem hibrit hem de all-flash yapıda çalışabilmektedir. Hibrit yapı için min. 1Gb/s , all-flash için ise min. 10Gb/s ağ hızına ihtiyaç duymaktadır.

Her bir disk grubu min. 1 adet cache amacıyla kullanılacak SSD ve 1-7 arasında SSD ya da Manyetik disklerden oluşmalıdır. Toplamda 5 disk grubu desteklenmektedir.

All-flash ile kullanıldığında nearline Deduplication ve Compression yapabilmektedir.

Fault Domain ile kabinet yedekliliği desteği sağlanabilmektedir.

Ağ erişimi 5 ms gecikmeyi aşmayan lokasyonlar arasında Stretched Cluster özelliği sayesinde bir lokasyonun yitirilmesi sistemin çalışmasını durdurmaz. Tüm altyapı ikinci lokasyon üzerinden çalışmaya devam eder. (Witness Node gereklidir)

vSAN çalışabilmesi için en az 3 node gereksinimi belirtilse de, 1+1 yani 2 node ile Witness Node kullanarak çalışabilmektedir.

Geleneksel depolama ünitelerindeki RAID tiplerinin aksine Datastore Varsayılanı, Sanal makine ve VMDK bazlı RAID politikaları mevcuttur. Bu yapı Storage Policy-Based Management (SPBM) olarak adlandırılır.

Basitçe RAID1, RAID0, RAID5-6 (Erasure Coding) ve bu tiplerin Data Locality, Stretched Cluster içindeki varyasonları vSAN tarafından desteklenir. Şimdilik bu kadar detay vereceğim sonraki yazımda bu konuyu detaylıca inceleyebilirsiniz.

 




Yorum yapılmamış


You can leave the first : )



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir