Teknoloji Gunlugu

Sanallaştırma Altyapı Mimarileri

Bu yazımda geleneksel, bütünleşik ve hiperbütünleşik altyapıları kısaca özetlemeye çalışacağım.

x86 sanallaştırmasının katmanlarına bakıldığında aşağıdaki temel bileşenler görülmektedir;

  1. Fiziksel sunucu
  2. Sanallaştırma yazılımı
  3. Depolama alanı
  4. Ağ cihazları

Geleneksel: İş sürekliliği gözetilmediği durumlarda sunucu üzerindeki yerel disklerle, iş sürekliliği gerektiğinde ise SAN ya da NAS protokolleriyle Direct-Attached,  SAN  switch ya da Network switch aracılığıyla depolama ünitelerine erişimin sağlandığı sanallaştırma mimarisi denilebilir. İlgili ürünler farklı markalardan oluşabilir ve yazılım veya donanım uyumluluk sorunlarına ya da operasyonel güçlüklere sebep olabilirler.

Bütünleşik: Geleneksel mimarideki donanım ve yazılım bileşenlerinin, bir üretici firma ya da işbirlikteliği oluşturduğu firmalar tarafından tekil bir paket haline getirilerek çözüm oluşturulan altyapıdır. Kullanılan ürünlerin uyumluluğu üretici firmalar tarafından gerçekleştirildiği için, tek noktadan destek, kolay güncelleme ve hızlı kurulum gibi özelliklere sahiptirler. VMware, Cisco ve EMC’nin ortaklaşa kurduğu firmanın ürünü VCE vBlock örnek olarak gösterilebilir.

HiperBütünleşik: Geleneksel ve Bütünleşik mimarinin aksine, fiziksel sunucular üzerindeki yerel disklerin iş sürekliliği gözetilecek şekilde kullanılarak, depolama ünitesi katmanının kaldırılması ve bu yönetimin sanallaştırma yöneticisine geçtiği mimari denilebilir. Ürünler tek bir firma çatısı altından alınabildiği gibi onaylı ve uyumlu üreticilerden de tedarik edilebilmektedirler. Geleneksel ve Bütünleşik mimariye göre operasyonel ve fiyat avantajı sağlamaktadır. VMware vSAN, NutanixHPE Simlivity, Fujitsu PrimeFlex for vSAN bu mimariye örnek olarak gösterilebilir.

 

Bir sonraki VMware vSAN yazımı buradan okuyabilirsiniz.




Yorum yapılmamış


You can leave the first : )



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir