Teknoloji Gunlugu

Sanallaştırmaya Giriş

Artık Bilgi Teknolojilerinin vazgeçilmezi olan sanallaştırmanın kullanımı x86 camiasında 10 yılı geçse de, Unix / Linux kullanıcıları daha eski zamandan beri faydalanmaktadırlar.

Peki nedir bu sanallaştırma?

Temel olarak sunucu üzerinde bulunan donanım kaynaklarının birden fazla sanal sunucu arasında paylaşılarak verimliliği arttıran bir teknoloji diyebiliriz. Şimdilik bu tanım üzerinden ve sunucu özelinde giderek konuyu fazla bulandırmayacağım.

Sanallaştırma bileşenleri nelerdir?

  • Fiziksel donanım kaynakları (Sunucu)
  • Host işletim sistemi üzerinde ya da bütünleşik çalışan hipervizör
  • Sanal sunucu kaynakları ve işletim sistemi
  • Sanal sunucu üzerinde çalışan ilgili uygulamalar

Yoğun olarak kullanılan sanallaştırma yazılımları nelerdir?

  • Tabi ki sanallaştırma denildiğinde akla ilkgelen firma VMware bu yıl 20 yılını kutluyor. İlk sürümlerinde Redhat tabanlı bir dağıtım olan VMware ESX 2.5 sürümüyle 2005 yılında tanışmıştım ancak 4.1 sürümüne kadar aramızda bir çekim oluşamadı malesef 🙂 4.0 versiyonu öncesi kullanılan ESX, 4.0 sonrasında özelleştirilmiş bir dağıtım olarak ESXi adını almıştır. Şu anda 6.7 sürümü kullanılmaktadır.
  • Sektörde bir diğer yoğun kullanılan cazip fiyat avantajının sayesinde Microsoft Hyper-V‘dir. Windows Server 2008 ile başlayan Hyper-V işletim sistemi üzerine kurulan rol olarak çalışmaktadır, Windows Server 2008 R2 ile gelişmiş ve kullanımı artmıştır. Günümüzde Windows Server 2016 ile son sürüm olarak kullanılmaktadır. Windows Server 2019‘un 2018 son çeyreğinde çıkması beklenmektedir.
  • Oracle VM Server for x86 adından da anlaşıldığı gibi Oracle firmasının donanımı ile birlikte ücretsiz kullanıma sunduğu sanallaştırma çözümüdür. Ürünü indirmeyi başarabildiğiniz sürece ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Oracle’ın x86 tabanlı çözümleri Oracle Database Appliance, Oracle Private Cloud Appliance gibi donanımları da içerisinde Oracle VM Server çalıştırmaktadırlar.
  • Kernel-based Virtual Machine, linux tabanlı sanallaştırma çeşitlerine Redhat Virtualization ve Nutanix Acropolis örnek olarak verilebilir.




Yorum yapılmamış


You can leave the first : )



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir